Colonoscopia este una dintre cele mai importante, precise si utile investigatii din gastroenterologie. Pe baza ei se pune diagnosticul corect si implicit se alege tratamentul optim in numeroase boli ale tubului digestiv inferior, de la cele mai banale, precum hemoroizii la cele mai grave, precum cancerul.

 

Din acest motiv, orice jena este nejustificata si chiar periculoasa deoarece întârzie diagnosticul si limiteaza foarte mult posibilitatile de tratament. In tarile dezvoltate, datorita nivelului ridicat de cultura, populatia cu varsta >40-50 ani efectueaza regulat aceasta investigatie (la intervale de 1-5 ani), de foarte multe ori chiar din proprie initiativa deoarece colonoscopia permite depistarea cancerului in stadiu precoce, atunci cand este posibil tratamentul eficace si chiar vindecarea.

 

Explorarea este indicata mai ales la cei care prezinta sangerari rectale, anemie, constipatie sau diaree recent instalata, la rudele bolnavilor descoperiti cu cancer sau polipi ai intestinului gros, la bolnavii de rectocolita hemoragica sau cei cu polipi recto-colonici.

 

Examinarea se poate efectua doar cand intestinul este gol, motiv pentru care va trebui sa faceti o pregatire prealabila specifica (bazata pe un regim hidric si medicamentos) care vi se va explica la cerere. Consumati doar lichide (ceai sau compot îndulcit, supa strecurata, dar nu si lapte ori derivate din lapte). Puteti manca zahar, miere, bomboane sau ciocolata (pentru prevenirea crizelor de hipoglicemie (daca nu cumva aceste produse va sunt contraindicate).

 

Uneori, colonoscopia poate fi dezagreabila, dar ea va poate salva viata în numeroase cazuri. Pentru a evita aceasta situatie, investigatia se poate efectua cu o sedare-anestezie prealabila, prin administarea i.v., în principal, a unei fiole de midazolam (Dormicum) sau o sedanalgezie mai profunda efectuata de medical specialist anestezie si terapie intensiva. Deoarece sedanalgezia provaca somnolenta aproximativ 1-3 ore, este bine sa veniti însotit de un ajutor. Din acelasi motiv, dupa examinare este strict interzis sa conduceti masina.

 

Biopsia este absolut necesara in foarte multe situatii clinice pentru precizarea diagnosticului.

 

Endoscopia dureaza un timp variabil (15-45 minute), în functie de dificultatile tehnice intampinate de medic precum si de disciplina pacientului. Pentru o vizualizare optima si mai ales pentru scurtarea acestui timp este foarte important ca pacientul sa respecte indicatiile examinatorului. In timpul endoscopiei, unele persoane pot prezenta crampe intestinale sau senzatie de voma. Cei mai multi pacienti isi amintesc vag de acest disconfort datorita anesteziei la care sunt supusi. In timpul examinarii bolnavul poate prezenta emisii de gaze, iar in cazul unei pregatiri insuficiente, chiar emisii de fecale. Dupa investigatie durerile si crampele cedeaza rapid dupa eliminarea aerului din intestine care a fost introdus de examinator pentru o buna vizualizare a colonului.

 

Indicațiile colonoscopiei:

  • identificarea cauzelor modificărilor de tranzit intestinal (constipației, diareei sau alternanței constipație-diaree)
  • diaree cronică
  • anemie
  • apariția sângelui în scaun
  • urmărirea periodică a evoluției anumitor boli intestinale (rectocolita ulcerohemoragică, boala Crohn, polipoza intestinală etc);
  • urmărirea bolnavilor cu polipi ai intestinului gros, tumori de intestin gros și a rudelor pacienților cu tumori de intestin gros.

 

Riscurile colonoscopiei:

 

Trebuie mentionat ca in general colonoscopia este o investigatie bine tolerata si atunci cand este efectuata de un endoscopist cu experienta, manevra este extreme de rar grefata de efecte adverse precum:

 

  • Sângerarea – fie în urma unei biopsii sau a unei polipectomii. De cele mai multe ori sângerarea este mică și se oprește de la sine sau este oprită de către medic în cursul investigației cu ajutorul unor substante hemostatice sau a unor dispozitive mecanice precum clipurile metalice. În situațiile excepționale sângerarea este mare și necesită intervenția chirurgicala.
  • Perforația peretelui intestinului gros poate apare în urma unei colonoscopii în cazul care intestinul este sever afectat de boală sau in cazul unei polipectomii sau dilatari de stenoze. Perforatia se poate solutiona conservativ prin manevre endoscopice sau uneori solutionarea acesteia poate fi chirurgicală.
  • Riscul dat de efectele secundare ale medicației care se administrează pentru a suporta mai ușor colonoscopia: somnolența (nu puteți conduce mașina după colonoscopie dacă vi s-a administrat un sedativ), depresia respiratorie după sedative.