Pregatirea pentru colonoscopie presupune respectarea unui regim alimentar strict si administrarea anumitor laxative osmotice pentru curatarea intestinului. Aplicarea cu strictete a metodelor prevazute pentru curatarea colonului reprezinta un pas important care influenteaza buna desfasurare a interventiei, favorizand obtinerea unor rezultate cat mai elocvente.

Pregatirea consta in:                                                 

  • Administrarea de laxative pentru curatarea intestinului
  • In cursul pregatirii, ideal sistarea COMPLETA a alimentatiei orale de la amiaza zilei precedente efectuarii colonoscopiei si utilizarea strict a lichidelor care nu lasa reziduu (ceai indulcit, alte lichide clare, apa)

O pregatire eficienta a colonului presupune eliminarea de scaune apoase, limpezi care sa nu contina reziduuri de materii fecale, uneori putand fi necesara si efectuarea unei clisme evacuatorii pentru golirea portiunii terminale a intestinului gros.

Inainte de efectuarea unei colonoscopii, medicul curant trebuie sa fie informat asupra medicatiei de fond a pacientului, in cazul in care acesta urmeaza un tratament pentru o afectiune cu evolutie cronica. Medicatia anticoagulanta sau cea utilizata pentru tratarea diabetului poate necesita cateva ajustari minore inainte de efectuarea investigatiei.

REGIM  AFORTRANS
Pregătirea se face cu 4 plicuri de Fortrans, fiecare plic dizolvat într-un litru de apă.

Regimul A: se beau 2 plicuri de la ora 15 în ziua precedentă colonoscopiei și 2 plicuri de la ora 7 în dimineața zilei colonoscopiei (acest regim fracționat realizează o pregătire mai bună) După pregătirea soluției prin dizolvarea plicurilor în apă, agitați periodic sticlele înainte de a bea. Pentru a atenua gustul se poate adăuga zeamă de lămâie peste soluția preparată. Dacă apare senzatie de greață în timpul consumării soluției de Fortrans, puteți face o pauză de 15-30 minute și apoi reluați pregătirea. Clismele evacuatorii NU sunt recomandate de rutină.
REGIM  BCLENSIA
Regimul B: Administrarea fractionata a dozei

In seara dinaintea zilei cand este programata procedura de diagnostic, solutia Clensia trebuie preparata dizolvand 2 plicuri A si 2 plicuri B in 1 litru de apa, dupa care solutia preparata se bea intr-o perioada de aproximativ 1-2 ore, cu o frecventa de 2 pahare (aproximativ 250 ml) la fiecare 15-20 de minute. in plus, in cursul serii respective, ar trebui sa se mai bea suplimentar cel putin 0,5 litri de lichid limpede (apa, bauturi racoritoare clare, ceai/cafea fara lapte).

In dimineata zilei in care se va efectua procedura de diagnostic, cele 2 plicuri A si cele 2 plicuri B ramase trebuie sa fie dizolvate intr-un alt 1 litru de apa si solutia astfel preparata trebuie sa fie bauta in acelasi mod, impreuna cu inca 0,5 l de lichid limpede (apa, bauturi racoritoare clare, ceai/cafea fara lapte).

ATENȚIE ! Din momentul inceperii pregatirii si pana dupa incheierea procedurii clinice nu trebuie consumat niciun fel de aliment solid.

Programul de efectuare al colonoscopiilor la cabinetul nostru incepe in general dupa ora 14, astfel se recomanda ideal pregatirea fractionata (atat in ziua dinaintea investigatiei cat si in dimineata zilei investigatiei) asa cum este descrisa mai jos.