ESOFAGO-GASTRO-DUODENOSCOPIA este una dintre cele mai importante, precise si utile investigatii din gastroenterologie. Pe baza ei se pune diagnosticul corect si implicit se alege tratamentul optimîn numeroase boli ale tubului digestiv superior, inclusiv în cancere de esofag si stomac care pot fi descoperite precoce, atunci când este posibil tratamentul eficace si într-o astfel de situatie.

 

Din acest motiv, chiar daca explorarea este putin dezagreabila, ea va poate salva viata în numeroase cazuri. Esofago-gastro-duodenoscopia nu este periculoasa si nici dureroasa, dar poate provoaca uneori usor discomfort în momentul introducerii endoscopului în faringe. Pentru ameliorarea acestei senzatii este necesar ca pacientul sa respire adanc pe nas. Desigur pentru un confort sporit se poate opta pentru diferite variante de sedanalgezie asistata de medic specialist anestezie si terapie intensive.

 

Endoscopia dureaza aproximativ 10 minute. Pentru o vizualizare optima si mai ales pentru scurtarea acestui timp este foarte important ca pacientul sa respecte indicatiile examinatorului.

 

În timpul endoscopiei trebuie ca pacientul sa nu-si inghita saliva, ci sa o lase sa curga în tavita pusa la dispozitie.

Esofago-gastro-duodenoscopia se poate efectua doar când stomacul este gol, astfel incat este recomandabil sa nu mancati timp de aproximativ 6 ore înainte de examinare. Evitati, de asemenea, fumatul în aceeasi perioada si nu beti lichide timp de 1-2 ore înainte de endoscopie.

Uneori biopsia este poate fi absolut necesara in foarte multe situatii pentru precizarea diagnosticului.

Timp de o ora dupa examinare este recomandabil, dar nu obligatoriu, ca persoana investigata sa evite hrana si orice bautura deoarece faringele este sub efectul anesteziei locale si poate exista riscul aspiratiei hranei si lichidelor în caile aeriene. Uneori este posibil ca dupa investigatie sa existe usor discomfort la înghitire pe o perioada variabila, de la câteva ore la 1-2 zile.