Sedarea in cadrul efectuarii procedurilor endoscopice are ca principal rol oferirea unui comfort total pentru pacient.
Aceasta parte importanta a pregatirii pentru procedura endoscopica este efectuata de catre medicul anestezist asistat de aparaturi medicale cu rol in monitorizarea activitatii cardiace si respiratorii a pacientului pe durata procedurii.
Aceasta nu este o anestezie totala, pacientul respirand singur dar nefiind constient pe durata procedurii. De asemenea revenirea dupa sedare este rapida, la scurt timp dupa oprirea administrarii medicatiei folosite in acest scop.
O stare de somnolenta si usoara dezorientare poate persista si cateva ore dupa incheierea procedurii endoscopice, de aceea nu se recomanda conducerea autovehiculelor timp de 6 ore post-procedura.
De asemenea datorita faptului ca substantele folosite pot da amnezie pe termen scurt recomandam prezenta unui apartinator atunci cand se vor da explicatii legate de investigatie la finalizarea acesteia.
Toate efectele mai sus mentionate sunt rapid reversibile, fara a exista consecinte pe termen lung.
Substantele utilizate in vederea sedarii pot fi folosite independent sau in combinatie in functie de necesitate. Veti beneficia de un consult preanestezic in cadrul caruia se vor lua in calcul dozele utilizate precum si potentialele riscuri in functie de starea de sanatate a pacientului.
Substantele cel mai frecvent utilizate si efectele acestora sunt:
- Sedare ușoară sau analgosedare (cu Midazolam) – administrarea intravenoasa a unei substante cu efect de relaxare si diminuare a durerii, este o sedare conștientă. Sub această sedare puteți simți de la un ușor disconfort abdominal, până la o durere usoara (în funcție de anatomia colonului, de gradul de sensibilitate la durere sau de răspunsul la sedativul administrat).
- Sedare profunda (cu Propofol) – administrare intravenoasa a unui medicament care induce un somn profund, oferind un comfort total. Aceasta substanta este admisistrata doar de catre medicul anestezist in urma unui consult efectuat de catre acesta imediat inaintea procedurii.
Cele doua medicatii mentionate pot fi folosite adesea in combinatie pentru efectul lor sinergic.
Leave a Comment