Nascut la Sibiu in anul 1968 si licentiat in medicina in 1992 la UMF „Iuliu Haţieganu”, Facultatea de Medicină Generală, Cluj-Napoca, Conf dr Fratila Ovidiu s-a specializat ulterior in Medicina Interna si Gastroenterologie. Este doctor in medicina din anul 1999 si membru al Academiei Ruse de Stiinte Naturale (Russian Academy of Natural Sciences) din anul 2013. Cadru didactic la Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicina si Farmacie, a urmat numeroase cursuri si stagii de pregatire in gastroenterologie, endoscopie, hepatologie si oncologie digestiva in tara si strainatate.
Cu o experienta de peste 15 ani in tratamentul hepatitelor cronice virale si a bolilor inflamatorii intestinate a participat la peste 6 studii internationale de anvergura in ceea ce priveste ciroza hepatica, bolile inflamatorii intestinale, s.a. Desfasoara constant activitate de cercetare medicala concretizata prin publicarea de carti si numeroase articole in jurnale de prestigiu din tara si strainatate.
Datorita pregatirii profesionale si efortului Dr.Fratila Ovidiu, centrul sau medical a acumulat la momentul actual o experienta pe mii de cazuri in ceea ce priveste patologia digestiva si practicarea manevrelor endoscopice specifice.
Este membru al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, Societatii Romane de Endoscopie, membru in L’Union Médicale Balkanique, Societatea Europeana de Endoscopie, Asociatia Europeana pentru Studiul Ficatului, Societatea Europeana de Oncologie Digestiva, Societatea Europeana de Boala Crohn si Colita ulcerativa, Clubul Roman de Crohn si Colita.