Coagularea cu plasma argon în gastroenterologie se bazează pe utilizarea energiei electrice pentru a genera un fascicul de plasma argon, care este apoi direcționat către țesuturile afectate din tractul gastro-intestinal. Procesul are loc prin intermediul unui endoscop, permitând medicului să vizualizeze și să trateze direct zonele afectate.

Aplicații în Gastroenterologie:

Sângerări gastrointestinale: Una dintre cele mai frecvente aplicații ale coagulării cu plasma argon în gastroenterologie este controlul sângerărilor. Această tehnică este eficientă în tratarea endoscopica a sângerărilor cauzate de leziuni ale mucoasei gastrointestinale, ulcere, sau dilatarea anormală a vaselor de sânge.

Tratarea leziunilor benigne sau maligne: Coagularea cu plasma argon poate fi utilizată pentru a trata leziuni precum polipi, tumori benigne sau maligne, prevenind sau limitând extinderea acestora.

Eliminarea țesutului anormal: În cazul unor afecțiuni precum displazia esofagiană sau alte leziuni pre-canceroase, coagularea cu plasma argon poate fi aplicată pentru a îndepărta țesutul anormal și a preveni evoluția către cancer.

Coagularea cu plasma argon reprezintă o modalitate inovatoare și eficientă în gestionarea diverselor afecțiuni gastrointestinale. Cu beneficii precum precizia ridicată, minimizarea riscului de sângerare și controlul eficient al leziunilor, această tehnică a devenit un instrument esențial în arsenalul medicilor gastroenterologi, contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții pacienților.