Polipectomia reprezintă extirparea polipilor de la nivelul tractului digestiv prin endoscopie digestivă. În cazul endocopiei digestive superioare vorbim despre polipi gastrici sau duodenali, iar în cazul celei inferioare, ne referim la polipii colonici. Procedura este agreată atât de către cadrele medicale, cât și de către pacienți deopotrivă, deoarece permite să excludă, în anumite cazuri, intervențiile chirugicale clasice la nivelul abdominal pentru extirparea polipilor colonici.

Întreg procedeul este efectuat prin canalele de lucru ale endoscopului, fiind o metodă sigură, minim invazivă, cu o rată scăzută de complicații. Există variate tehnici de extirpare a polipilor, însă cele mai multe dintre ele implică și o ansă subțire ce formează o buclă în jurul bazei, urmată de arderea bazei cu un curent electric. Rezecția în sine nu este dureroasă, deoarece peretele intestinului nu este sensibil la tăiere sau la trecerea curentului. Pacientul se va pregăti ca pentru un simplu examen endoscopic, astfel va trebui să evite consumul de alimente solide. Înainte începerii procedurii, pacientului i se va recolta sânge pentru testele de coagulare și numărătoarea trombocitelor. Astfel, procedura se poate face în ambulatoriu, simplu, rapid și nedureros, pacientul fiind sedat și urmând să fie ținut sub observație pe parcursul zilei (spitalizare de zi) pentru eventuale complicații.

Șansele de apariție a complicațiilor în urma procedurii sunt destul de mici. Cea mai frecventă complicație este sângerarea, cu o prezență de 2-3%, care poate să apară la un interval scurt după procedură sau, dimpotrivă, poate să fie tardivă. În ambele cazuri, sângerările se opresc, de obicei, spontan, rareori fiind necesară intervenția chirurgicală. Cu un risc și mai scăzut (0,5% din cazuri) o reprezintă perforația colonului, care necesită, de cele mai multe ori, tratament chirurgical.